פרשת בא נפתחת בשתי מכות נוספות שנופלות על ארץ מצרים: הארבה והחושך. לאחר שתי מכות אלו מסכים פרעה לשלוח את בני ישראל אך לאחר מכן אלוהים מקשה את ליבו ופרעה מתחרט. לבסוף מביא אלוהים על מצריים את המכה הנוראה מכל- מכת בכורות. בני ישראל מצווים לקיים את סעודת הפסח שבה תזבח כל משפחה שה תמים ותאכל את כולו לפני עלות השחר. האכילה תתבצע בחיפזון כאשר כולם נועלים את נעליהם ומקלות ההליכה שלהם בידיהם.
כל משפחה תיקח מהדם של הזבח בעזרת אגודת אזוב ותמרח על מזוזות הבתים ועל המשקופים. כך יידע אלוהים לפסוח על בתיהם של עם ישראל בעת מכת בכורות. עם ישראל לדורותיו מצווה בפרשה זו לאכול מצות שבעה ימים ולקיים את חג הפסח בארבעה עשר לחודש ניסן (שנקרא בפרשה החודש הראשון).
עוד באותו לילה מגרש פרעה את עם ישראל ממצריים, בני ישראל בורחים במהירות ולא מספיקים להתפיח את המחמצת שממנה עושים את הבצק. בנוסף מסופר שבני ישראל "שואלים" ללא כוונה להחזיר כלי כסף, כלי זהב ושמלות. בני ישראל אופים מצות (לחם שלא תפח, מעין פיתות). מכיוון שלא ישנו בני ישראל באותו הלילה יהיה זה ליל שימורים לבני ישראל לדורותיהם.
בפרשה זו מופיעה מצוות "והגדת לבנך", המצווה לספר את סיפור יציאת מצריים בכל הדורות. מפרשה זו גם לקוחות שתיים מארבעת הפרשיות שנמצאות בתוך התפילין "….וְהָיָה לְךָ לְאוֹת עַל-יָדְךָ, וּלְזִכָּרוֹן בֵּין עֵינֶיךָ,…." "…וְהָיָה לְאוֹת עַל-יָדְכָה, וּלְטוֹטָפתֹ בֵּין עֵינֶיךָ:.."
הצעה ליצירה: שלט לדלת
חומרים
- קרטון ביצוע
- צבעי פנינה (אפשר גם גואש)
- נצנצים, פייטים, מדבקות וקישוטים
- טושים
- סכין יפנית
- חוטי דייג
- חרוזים
- תמונה משפחתית
תהליך היצירה:
- בעזרת סכין יפנית (חלק זה נעשה על ידי מבוגר בלבד), נחתוך את קרטון הביצוע לגודל ולצורה הרצויה לנו כדי ליצור שלט לדלת. נחורר שני חורים קטנים בתחתית השלט.
- נכתוב את שם משפחתנו ואת שמותינו על השלט, נצבע סביב בצבעי הפנינה ונקשט.
- נכין תמונה משפחתית (אפשר מודפסת מהמחשב ומנוילנת) ונחורר אותה.
- ניקח חוט דייג ונקשור חרוז בקצהו. נשחיל חרוזים נוספים ליצירת שרשרת.
- ניצור שתי שרשראות ונקשור לתמונה משפחתית שחוררנו מראש.
- נשחיל את השרשרת בחורים שיצרנו בתחתית השלט שלנו.