לעשרת הדברות יש מקום מיוחד בכל העולם המערבי המונותיאיסטי, ובודאי ביהדות. הם יסוד היסודות של תפיסת אמונתנו. הם בסיס הרעיונות על פיהם עוצבה החברה שלנו. אך באותה מידה אפשר גם לטעון שעשרת הדברות הן מקור בעיותינו בעולם. הסמליות שלהן, הקריאה במה להאמין, מה לחשוב ומה לעשות, או בעיקר מה לא לעשות, הם מקור הויכוח, ההבדלות והשנאה שבעולמנו. התביעה לאמת אחת ויחידה היא בעיתית.
אני מורה דרך מוסמך, איש טבע ויהודי רפורמי. ככזה הקדשתי לרעיונות בהם אני משתף אתכם היום מחשבה רבה, הם חלק מתפיסתי ומה'אני מאמין' שלי. הרשו לי לטייל אתכם לכבוד ט"ו בשבט בדרך חשיבה חדשה, עשרת הדברות המגיעות מקולו של הטבע. זאת לא תהיה דרשה על לשון המקרא, פרשנות חז"ל או מחשבת ישראל, אלא קריאה פשוטה לתפיסה רעיונית שונה – חומר למחשבה.
הרב מרדכי קפלן אמר: "If we are taught what to think, but not how to think, we end up not thinking at all" כלומר, אם מחנכים למה לחשוב ולא איך לחשוב, מביאים לכך שכלל לא חושבים! אז טיילו איתי ונסו לדמיין – מה אם עשרת הדברות היו שואפות להתלכדות בעולם ולא להבדלות? ומה אם עשרת הדברות ניתנו לנו ע"י הטבע לאחר התבוננות אמיתית בטבע לאורך שנים? ואיזה עולם שונה היה לנו היום אם היינו מאמינים ש…
1. סוף מעשה במחשבה תחילה – קרה לכם פעם שחוויתם חוויה טבעית או חוויה הקשורה בטבע והיה פשוט מדהים? פשוט לכאורה, אבל ללא ספק מדהים? אני אומר 'פשוט מדהים' כי חוויות כאלה הן מדהימות ולכאורה פשוטות, אך למעשה הן מורכבות מאד ומתוכננות היטב, ולכן בתמונה הכוללת נראות פשוטות. ההרגשה היא שלעולמנו יש בורא אינטליגנטי או שלפחות יש תוכנית על. לטבע יש ניסיון מוכח של מיליוני שנים על כל תוצר ותהליך. יש ערך עליון לגישה של תכנון תחילה ולא יזיק לנו, בעולם האנושי, להקדיש מחשבה עמוקה יותר לכל מהלך בחיינו.
2. מחזוריות – תבניות ותוכניות בטבע הן מחזוריות. כל תוצרי הטבע הם מרכיבים במערכת המורכבת הזו. אנו מכירים את המחזוריות ממעגל החיים שלנו, ממערכת החגים, מהעונות החקלאיות השזורות בהן – אז בואו נשכיל לבנות גם את שאר מערכות חיינו במחזוריות! העולם האנושי יודע לתכנן תכנון מחזורי, אך לא משכיל. להשתמש בידע זה. אנו חיים על פני כדור הארץ שהוא מערכת סגורה. המחזוריות הכרחית ומובילה אותנו הישר ליחסי גומלין.
3. הכל קשור לכל. רישות היא עקרון בסיסי בטבע. ההבנה שהכל קשור זה לזה מדגישה את העובדה שיש השלכות לכל מעשה, יצירה ואמירה שלנו. ההשלכות יכולות להיות מרחיקות לכת. הבנת הקשרים מדגישה את הרעיון של מקור אחד המשותף לנו בתוכנית העל, מבלי להגדיר בדיוק מיהו ומהו, שיהיה ה' או גאיה, הרוח הגדולה, כוח עליון, אמא אדמה או כל התייחסות אחרת. אולי כך גם נגביר את המודעות לגורל משותף. ואם הכל קשור אז…
4. שיתוף פעולה – בוא נעבוד יחד. כמו הטבע המכיר רק מערכות יחסי גומלין. צריך לראות את האירועים בהם ניתן לקיים שיתוף פעולה ולאפשר אותו בכל הזדמנות. זה לא עובד אחרת.
5. דרך ארץ – ללכת עם הטבע, לא נגדו. רבים מהצרכים האנושיים נפתרו כבר מזמן על ידי הטבע. למה להמציא כימיקלים שאינם קיימים בטבע ואינם מתפרקים בו, כמו דבק, צבע, חומרי ניקוי ורבים אחרים, אם יש חומר ביולוגי טבעי שעושה אותו דבר? צריך רק לשמור על המינים שבטבע אשר אחראים להמצאות הללו….
6. הגיוון הוא עוצמתנו – מינים שורדים בשל שונות והיכולת להשתנות. אנו צריכים לחגוג את השוני שבעולם ובאנושות. הגלובליזציה בתחומים מסוימים רק מכינה אותנו לאסון גלובלי. חובה עלינו לנצל את זרועות הגלובליזציה להכרת, הפריית ושמירת השוני הגלובלי ולא כדי ליצור קו אחד ויחיד. יתרה מזאת, מפגש בין השונים מונע אי הבנות ודעות קדומות, ולכן…
7. הרחבת שוליים – מושג זה קשור לגיוון ודורש הסבר. נמצא כי בשולי בתי גידול שונים נוצרים אזורי מפגש! באזורים אלה ישנו מפגש בין המינים של בתי גידול שונים וכך נוצרים מינים חדשים. ובמקום ש1+1 =2 אנו מגלים ש 1 + 1 = 3 אנו חווים תופעה דומה במדינה. מקיבוץ גלויות נוצר נוסח מקומי אותנטי של יהדות ישראלית. עולים מפה ומשם, ממזרח וממערב, מאשכנז ומספרד – השלם גדול מסכום חלקיו. הרווחנו בגדול! ובעניין רווחים… חובה לציין….
8. השקעת מינימום להפקת מקסימום – או התייעלות אנרגטיתהכוונה היא לנצל בכל זמן רק את המינימום ההכרחי לקיום ולהשאיר משאבים גם למחר ולדור הבא. הבוסתן המסורתי, המכונה גינת יער, הוא דוגמא קלאסית. התחזוקה השוטפת מזערית אך התוצר המופק ממנו רב. חשיבה זו רלוונטית מאד לחיי יום יום. כדאי לנצל פעולה פיסית אחת להשגת מינימום 3 תוצאות. נוסעים העירה במכונית? כדאי לנצל את הנסיעה האחת לקניות, דואר, ביטוח לאומי וחומוס. אבל זו לא המצאה חדשה? אז בואו נרבה בכך. בטבע ניתן לראות עקרון זה משני כיוונים. פעולה אחת מזינה מספר תוצרים, וכל מרכיב במערכת מבוסס על מספר מזינים. הרי כל ארגון בריא יודע שתרומות מחו"ל מגורם יחידי אינו בר קיימא לאורך זמן. זו גישה כל כך פשוטה ונגישה שכדאי להתחיל ליישם אותה בהקדם.
9. מקומי, קטן, צנוע, איטי – אלו הם מושגי היסוד, אך המושגים המלווים את חיינו הם גלובליזציה חונקת, אינטרנט מהיר, מזון מהיר, מבנים מגלומניים, ארוחות ענק. תרבותנו ממוקדת באני, במהיר, בהרבה ובעכשוו. צריך לשנות כיוון. לא יזיק לנו להאט קצת את בקצב, לצרוך בפרופורציה, ללכת בצעדים קטנים ובטוחים. עלינו להצניע מעט ולהרבות ענוה בעולמנו המסתחרר במהירות האור לעבר עתיד לא בטוח.
10. משוב – הטבע מתוכנן ומתכנן כל הזמן מחדש. זהו משוב עצמי טבעי. היהדות השכילה להחדיר נקודות משוב עצמי במחזור שנתי – התשובה שהיא תהליך חשוב ביותר בעולם היהודי. בואו רק ניישם משוב ותיקון לכל חלקי חיינו. ויאמר אליהם…
1 . סוף מעשה במחשבה תחילה
2. ראו מחזוריות בעולם וחקו אותה
3. הכל קשור להכל
4. שתפו פעולה בכל דבר
5. לכו עם הטבע, לא נגדו
6. גיוון זו עוצמה
7. הרחיבו שוליים וצרו מפגש עם האחר
8. התיעלו, השקיעו מעט והפיקו הרבה
9. חשבו גלובלי, פעלו מקומי, בקטן בצניעות ובאיטיות
10. משבו וחזרו לתקן
לו נשכיל רק להקדיש מחשבה לעשרת הדברות הללו ומי יודע ואולי גם נקדשם, איזה עולם שונה יכול להיות: יהיו בו שלום ודאגה לאדם, לאדמה ושלום ודאגה לעצמנו! לשמיעת נוסח הדברות המקורי פנו בשבת הקרובה אל בית הכנסת הקרוב עליכם.